Since 1883 te Machelen aan de Leie

Uit de tijd toen de dieren nog spraken:

Machelen, een Oost-Vlaamse gemeente gelegen aan de Leie en aan de rijksweg Gent-Kortrijk: Dit dorpje uit de vlasstreek typeerde zich als een agrarisch leiedorpje, zoals zovele andere. Reeds meer dan 125 jaar is het familiebedrijf Algoet actief in deze gemeente.

 

De firma werd opgericht als oliestamperij in 1883 door Henri en Cathérine Algoet – De Meyds aan de oevers van de Leie. De olie werd door grote molenstenen uit lijnzaad geperst. De geplette schilfers die overbleven vormden een gezonde voeding voor alle dieren op de boerderij. In grote jute zakken van 100kg werden deze lijnschilfers verkocht aan de boeren.
 

Vanaf 1906 volgde zoon Jules Algoet samen met zijn vrouw Aline Lammens het familiebedrijfje op. De zaak specialiseerde zich in de handel in granen en voeders. Vanaf 1937 werden de bedrijfsactiviteiten verder gezet door de volgende generatie, Norbert en Fernand. Via de Leie kwamen schepen grondstoffen lossen die dan via een kabel over het pleintje en de Karperstraat, in het magazijn werden gehesen.

Sedert 1971 wordt de huidige vennootschap beheerd door Ivan en Marie-Rose Algoet Van Herreweghe. De zaak breidde verder uit. In 1989 kwam er een vestiging bij in het industriepark te Zulte, om de productie aldaar volledig over te brengen. Momenteel zijn tevens de zonen Steven en Olivier actief in de zaak.
 

De oude productiesite te Machelen aan de Leie.